OPOSICIÓ 81/23 BOMBERS DE LA GENERALITAT

Preparar l’oposició és un repte i esforç important, i requereix un equilibri entre DISCIPLINA INTERNA i a la vegada CURES per atendre necessitats emocionals, per tal de poder sostenir la llargada del procés.

A la vegada transitar l’oposició significa passar per molts paratges emocionals, alguns ens impulsaran a anar més enllà, i en altres moments sentirem la frustració i retracció. L’oposició ens porta no tan sols a focalitzar-nos a superar proves, sinó que serà un camí on l’autoconeixement i l’autogestió seran claus per assolir el repte.

En aquesta línea oferim un seguit de formacions distribuïdes al llarg del temps d’oposició.

0
Anys acompanyant a opositors i opositores
0
Opositors/es
0 %
D’aprovats en les proves en totes les escales.
 • Fes una llista de les proves que tens i valora en quines tens més potencial i en quines necessitaràs més dedicació, això et pot ajudar a gestionar millor el temps segons les teves pròpies necessitats.
 • Estableix rutines de cura diàries per tu. Igual que t’exigeixes un treball intens, cuida el teu cos, la teva ment i els teus vincles.
 • Socialitza, encara que sigui amb opositor@s. Preparar en grup et pot ajudar.
 • Fes una bona planificació temporal de com organitzaràs el teu temps segons la previsió de les proves. Mira quines coses t’ajuden a complir-les.
 • Si treballes, ets mare o pare, busca petits espais per tu de respir!
 • Cuidar-se amb el que mengem, descansar i dormir bé, són necessitats bàsiques que cal tenir cobertes per afrontar l’oposició.
 • Si et sents desbordat/ada, amb angoixa, pors, frustració i veus que això t’està impedint seguir amb normalitat demana ajuda professional. Pensa que durant aquest recorregut moltes persones necessiten un suport que fa més lleuger i fàcil l’assoliment de la meta.
 • És freqüent que hi hagi molt neguit al voltant, sobretot quan arriba la prova, amb els rumors que corren, el què recomana la gent. Escolta als altres, però prioritza el teu sentit comú, ningú sap millor que tu el què necessites tu. Traça el teu camí.

FORMACIONS I DATES

FORMACIÓ DE LA PROVA DEL TEST PSICOLÒGIC (5:30 hores)

SESSIÓ ONLINE: Part teòrica en grup, 90 minuts. (Esther Planas)

 • Grup matí. Dissabte 17 de juny de 11h a 12.30h 
 • Grup tarda. Diumenge 18 de juny de 18h a 19.30h

SESSIÓ PRESENCIAL: Part pràctica en grup, 4 hores. Tipologies de test, dinàmiques i dubtes. (Esther Planas, Laia Ballart, Mónica Boetti,Tamara Fernández i Maria Millan)

 • Grup A. Dissabte 1 de juliol de 10h a 14h
 • Grup B. Dissabte 1 de juliol de 16h a 20h
 • Grup C. Dissabte 8 de juliol de 16h a 20h

Preu: 115€ (Preu de les dues sessions. S’han de realitzar les dues sessions.)

FORMACIÓ PROVA D’AVALUACIÓ PSICOLÒGICA COMPETENCIAL (6 hores)

Aquesta és una formació conjunta i s’ofereix en pack. Consisteix en dues sessions, una online de 2 hores i dues presencials de 2:30 hores. Les dates es concretaran més endavant adaptant-se al ritme de l’oposició.

SESSIÓ ONLINE: Part teòrica en grup, 2 hores. (Esther Planas). 

SESSIÓ PRESENCIAL ROLPLAYING: Part pràctica en grups de 6 persones, 2:30 hores. (Esther Planas, Laia Ballart, Txell Santamaria, Mónica Boetti i Maria Millan).

SESSIÓ PRESENCIAL DINÀMIQUES: Part pràctica en grups de 6 persones, 2:30 hores. (Esther Planas, Laia Ballart, Txell Santamaria, Mónica Boetti, Tamara Fernández i Maria Millan).

Preu: 190€

FORMACIÓ EN ENTRENAMENT ACTORAL

El rolplay és el que hem observat aquestes últimes convocatòries que costa més tenir un bon nivell, ja que requereix actuar amb un actor/actriu i si la gent no té experiència les puntuacions que s’obtenen són més justes. Per aquest motiu aquesta vegada oferirem TALLERS D’ENTRENAMENT ACTORAL que us poden ajudar en aquesta prova i de retruc a la resta, perquè té a veure amb l’afrontament, la seguretat, l’atreviment personal. L’objectiu és adquirir eines per a l’expressió, desinhibició i fluïdesa a l’hora de reaccionar davant d’un conflicte irreal on s’està sent avaluat/ada.

2 sessions presencial de 3 hores (6 hores de taller. Grups reduïts de màxim 12 persones) 

Formadora:  Txell Santamaria.

GRUP A. (juny-juliol) Dimarts 27 de juny i dimecres 5 de juliol de 10h a 13h

GRUP B. (setembre) Dimarts 5 de setembre i dimarts 19 de setembre de 10h a 13h

GRUP C. (setembre). Dimarts 12 de setembre i dimarts 26 de setembre de 10h a 13h

GRUP D. Dimecres 6 i 13 de setembre. De 9h a 12h

Preu: 135€

SESSIONS INDIVIDUALS DE COACHING/TERÀPIA

Opositar és un procés llarg i difícil i a vegades ens porta a no trobar les estratègies per afrontar-ho d’una manera resilient. El nostre equip de psicòlogues especialitzades en l’acompanyament a bomber@s també atenem casos per al suport emocional dels opositor/es.
Acompanyament individual a demanda. Sessions de 55min.
Preu: 70€. 60€ per alumnes de qualsevol formació de les anteriors, inclòs el KIT d’eines.

DESCOMPTE. Si fas més d’una formació es farà un 10% de descompte a partir de la segona que t’inscriguis. (La primera no te descompte, totes les altres si)

*Per demanar hora posar-se en contacte amb Sisme.

FORMACIÓ KIT D'EINES

Acompanyament individual que ja s’està oferint per treballar diferents eines personals que t’ajudaran a guanyar seguretat i confiança davant la oposició.

Consta de 4 o 5 sessions, online o presencials. Sessions de 55min.

Preu: 60€ la sessió

Per inscripcions posar-se en contacte amb Sisme.

 • El test cada convocatòria pot canviar i existeixen diferents tipus de formats. S’han de conèixer i entendre com avaluen, però no cal estudiar ni repetir. S’avalua una part més psicopatològica per descartar trastorns mentals i un altre que té a veure amb la manera de ser de cadascú.
  Si estem bé emocionalment la part de psicopatologia ha de sortir bé. A les formacions us ensenyem a entendre quins trastorns mesuren a través dels ítems per no confondre-ho amb la normalitat.
  Pel que fa a personalitat no es busca un perfil tancat, hi ha molts tipus de bomberes i bombers i això enriqueix el cos, i si esteu opositant és que ja teniu una manera de ser i fer amb un estil bomberil. En referència a aquesta part es necessita:

  • Conèixer els tipus de tests que em poden sortir.
  • Entendre què avaluen les preguntes per no confondre’m i que això afecti les puntuacions.
  • Autoconeixement personal per tal de respondre amb sinceritat i coherència.


  Aquesta és una prova fàcil de preparar, ja que no requereix un gran volum de dedicació, simplement entendre i tenir present. Es recomana fer-ho amb temps per anar integrant de manera natural els conceptes i en aquesta ocasió definim com a moment òptim l’espai de temps que hi ha entre la prova teòrica i les físiques. Ho aconsellem fer així, ja que després hi ha una forta càrrega amb l’ofici i la prova de competències psicològiques, que si que requereixen molta més dedicació temporal. També pel fet de combinar un espai de temps en què no hi ha tanta càrrega mental i distribuir-la pot facilitar l’oposició.


  Si veus possibilitats d’arribar a l’ofici et recomanem que puguis preparar el test amb antelació. A la vegada si decideixes preparar-lo i no arribes a passar les físiques, aquesta preparació et serveix per següents ocasions o per Bombers Voluntaris.


  QUÈ OFERIM DES DE SISME PER PREPARAR EL TEST:

  Una formació amb dues parts (obligatòries i complementàries).

  • ONLINE: Primera part teòrica on s’exposarà els tipus de test que ens podem trobar, les característiques per distingir-los, el com avaluen i alguns consells i estratègies a tenir en compte. Posteriorment a la sessió s’enviarà un MATERIAL de treball per poder mirar abans de la trobada presencial.
  • PRESENCIAL: Es treballarà a partir dels tests utilitzats a les últimes convocatòries (CTC i CTC-R, NEO-PI-R i 16-PF). Es realitzaran dinàmiques grupals per tal d’integrar i consolidar aspectes claus per realitzar un test d’aquest tipus. Generarem un espai d’escolta per tal de compartir dubtes i inquietuds.

  (Hi haurà descomptes per aquells alumnes que estan fent ja el KIT d’Eines).


  La formació es planteja en aquest moment (juliol) per tal de poder-nos centrar posteriorment en la resta de proves. Es recomana dues setmanes abans de la prova revisar el material breument per tenir-ho fresc i present.


  No es durà a terme la passació de tests, per una banda, perquè no està permès aquest tipus d’ús per a preparar a opositors/es i perquè amb els més de 15 anys que portem acompanyant a bombers/es observem que la clau demana conèixer-s i entendre’s a un mateix@ i a les proves. Així doncs, intentem sortir del model de preparació clàssica (passar test, devolució i repàs de preguntes) per enfocar-ho d’una manera més integrada amb la persona i globalitzada. No hi ha un perfil ideal, sinó que són moltes maneres de ser i de fer que engloben la normalitat, ens ajustem a la lògica de l’estadística.
  Posteriorment a la formació s’oferiran sessions per comentar aspectes personals en relació als test. Aquestes poden ser individuals o amb petit grup (això ho escolliu vosaltres). 

  Poden ser online o presencials. Aquestes sessions poden servir per:

  • Analitzar perfils si algú en té.
  • Orientar en cas que es detecti algun punt feble respecte el perfil de bomber.
  • Resoldre dubtes concrets de la prova del test.
  • Acompanyar en cas de males experiències prèvies, poder detectar què ha pogut passar i enfocar aquesta nova oportunitat.
 • Aquesta és una part determinant de la prova, ja que és l’última oportunitat per destacar i agafar un millor lloc a l’oposició. És una prova que puntua i on es poden manifestar les aptituds i competències en acció. A la vegada és una prova exigent, l’avaluació que realitzen és acurada i la gent que hi arriba ja ve molt preparada.


  Per aquest motiu és una prova que cal atendre, preparar bé practicant amb temps. Com a totes les proves, cada persona pot tenir diferents tipus de necessitats, per exemple algú que es dedica a portar grups, a la gestió de persones, professions com el magisteri, psicologia, educació social, treball social… poden facilitar l’afrontament dels exercicis que es plantegen. 

   

  RECOMANEM treballar amb temps aquesta prova si:

  • Et consideres una persona tímida, reservada.
  • Sents que a vegades tens poca habilitat en dir les coses.
  • Et costa exposar-te davant un grup, públic o avaluador@s.
  • Posar límits als altres, frenar-los és un esforç.
  • Et coneixes poc i et costa respondre preguntes sobre tu mateix.
  • Et costa entendre i analitzar dinàmiques de grup o relacions interpersonals.
  • No has fet mai una prova d’aquest tipus i et genera tensió.
  • La gent es queixa de com a vegades fas o dius les coses.
  • Tendeixes a inhibir-te davant d’un grup.
  • Et sents insegur@.


  QUÈ OFERIM DES DE SISME PER PREPARAR L’AVALUACIÓ PSICOLÒGICA COMPETENCIAL:


  Sisme som un centre i un equip que justament treballem des de la psicologia i les arts escèniques aplicades. Som un equip de psicòlogues i actrius i fa molts anys que estem en el món de bomber@s.


  Per aquest motiu veureu que ens centrarem molt en aquesta segona part de la 4a prova perquè realment és la determinant. El test és apte no apte, i el rang és ampli (no marquen estretament el com han de sortir les puntuacions). En canvi, els exercicis (dinàmiques de grup i rolplaying) serà el que determinarà si quedeu en una posició bona o justa. És una prova d’habilitats personals i socials, que a vegades pot requerir temps per prendre consciència d’un/a mateix/a, provar noves maneres i que aquestes s’integrin, i això no es pot preparar el mes abans (si a la persona li costa i preveu que sigui el seu punt feble). Aquí sí que recomanem agafar-ho com les físiques, entrenar-se amb temps.

  Igual que en la preparació del test, aquesta formació tindrà dues parts complementàries i obligatòries:

   

  • ONLINE: Primera part teòrica on s’exposarà en què consisteixen els exercicis de la prova i es donaran claus i eines per aplicar a la part pràctica. Des d’aquesta visió teòrica volem dotar als alumnes d’una informació prèvia on pugui treballar des de l’anàlisi i la pregunta per tal de posteriorment afrontar amb més eines i recursos la part pràctica de la formació. Per la nostra experiència és molt important generar prèviament un contingut i no adonar-se a la pràctica que a un li manquen moltes estratègies i no sap per on iniciar. Es facilitarà un MATERIAL de treball sobre autoconeixement per treballar abans de la trobada presencial.

   

  • PRESENCIAL: En grups de 6 persones es realitzaran diferents dinàmiques per preparar els 3 exercicis de la prova real. La metodologia de treball serà aplicar les proves del procés o semblants i posteriorment s’elabora una anàlisi del grup i la persona per continuar desenvolupant les eines necessàries.  PER PREPARAR ROLPLAYING

  El rolplay és el que hem observat aquestes últimes convocatòries que costa més tenir un bon nivell, ja que requereix actuar amb un actor/actriu i si la persona no té experiència, les puntuacions que s’obtenen són més justes. Per aquest motiu aquesta vegada oferirem TALLERS D’ENTRENAMENT ACTORAL que us poden ajudar en aquesta prova i de retruc a la resta, perquè té a veure amb l’afrontament, la seguretat, l’atreviment personal. L’objectiu és adquirir eines per a l’expressió, desinhibició i fluïdesa a l’hora de reaccionar davant d’un conflicte irreal on s’està sent avaluat/ada.


  Aquests monogràfics ja s’ofereixen a partir de JULIOL. Són 2 sessions de 3h quinzenals en grup de màxim 12 persones. Pots participar en vàries ocasions si veus que ho necessites.
  A part dels entrenaments, també s’oferirà la formació concreta de rolplaying per a la prova. A mesura que tinguem més dates de l’oposició publicarem la formació.


  PER PREPARAR DINÀMIQUES GRUPALS

  Per preparar les dinàmiques us recomanem exposar-vos a fer jocs en equip per conèixer-vos com tendiu a actuar, com sou, què us disgusta… Més endavant us enviarem proposta per preparar-ho.
  Aquestes formacions sí que les realitzarem més a prop de la prova. Seran formacions presencials amb petit grup, totalment pràctiques i d’anàlisi individual i grupal.

   

  Posteriorment a la formació s’oferiran sessions individuals que poden ser online o presencials. Aquestes sessions poden servir per:

  • Comentar dubtes o inquietuds respecte allò viscut a les sessions de grup i que prefereix ser atès en un entorn íntim i personal.
  • Acompanyar angoixes i neguits.
  • Revisar conjuntament el què li ha passat o com s’ha sentit la persona i cercar eines.
  • Donar estratègies concretes per a situacions personals concretes a l’hora d’afrontar aquesta prova.
  • Pràctica de rolplaying per adquirir una major seguretat.
  • Acompanyar bloquejos o resistències.
  • Adquirir una major confiança i autoestima en aquesta prova concreta.